Неділя
19.05.2024
00:53
Форма входу
Погода
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Міні-чат
Наші друзі
Відвідування сайта

Радомишльська ЗОШ І-ІІІ ст. №3
Головна » 2015 » Березень » 11 » Цікаві факти про людину та її організм!
11:33
Цікаві факти про людину та її організм!




Найдивовижніша і найфеноменальніша істота нашого світу - це, без сумніву, людина! Людський організм іноді називають ідеальним біохімічним механізмом, в ньому приховані таємниці Всесвіту, видатні можливості і ресурси - це чудо з точки зору науки. Але все ж таки людина - це набагато більше, ніж просто механізм. Вчинками людини керують уява, цікавість, винахідливість і творчість. Жодна інша істота нашої планети не володіє подібним діапазоном можливостей.

Але чи цінуємо ми наші унікальні здібності? Чи досить добре знаємо себе?

Пропонуємо вашій увазі 20 цікавих фактів про людину:

1. Діти народжуються з більшою кількістю кісток, ніж дорослі. У новонароджених в скелеті можна виділити більш ніж 300 кісток. Потім деякі з них зростаються, і у дорослої людини в середньому налічується 206 кісток. При цьому майже половина всіх кісток людини знаходяться в зап'ястях і ступнях. Але дечого у немовлят немає - колінних чашечок. Вони з'являються у віці 2-6 років.

2. Вуха і ніс людини ростуть протягом усього життя. А наші очі мають один і той же розмір з народження до кінця життя. За умови нормального зору діаметр очного яблука приблизно однаковий у всіх людей і становить близько 24 мм, а вага - 7,5 грамів. Людське око здатне розрізняти 10 000 000 відтінків кольору. Кумедний факт - чхнути з відкритими очима неможливо.

3. Маса людського серця складає 1/200 маси тіла, розмір його приблизно дорівнює величині кулака. Обмін речовин у серцевому м'язі відбувається в 10-20 разів інтенсивніше, ніж в будь-якому іншому органі людини. 36800000 – середня кількість серцебиття людини за рік. Повний кровообіг дорослої людини відбувається за 20-28 секунд, у дитини - за 15 секунд, у підлітка - за 18 секунд. Серце забезпечує кров'ю майже всі 75 трлн клітин організму. Кровопостачання відсутнє тільки у рогівці ока.

4. Кожен еритроцит містить близько 270 мільйонів молекул гемоглобіну. У дорослої людини щогодини відмирає мільярд еритроцитів, 5 мільярдів лейкоцитів і 2 мільярди тромбоцитів. На зміну їм приходять нові клітини, що виробляються кістковим мозком і селезінкою. За 70 років життя кістковий мозок виробляє 650 кілограмів еритроцитів і тонну лейкоцитів. Тривалість життя еритроцита - 90-125 днів, лейкоцита - від декількох годин до декількох днів. Якщо рахувати еритроцити людини зі швидкістю 100 штук за хвилину, то для того, щоб перерахувати їх усі, знадобиться 450 тисяч років.

5. Вентиляція легенів (число вдихів, помножене на об'єм вдихуваного повітря) у здорової людини досягає 5-9 літрів за хвилину. Вуглекислого газу у видихуваному людиною повітрі в 100 разів більше, ніж в атмосфері. Площа альвеол (легеневих пухирців) складає 150 квадратних метрів. Це в 75 разів більше площі тіла. Людина, на відміну від тварини, не може дихати і ковтати одночасно. Тільки новонароджені немовлята можуть це робити, але позбавляються такої можливості у віці близько 9 місяців.

6. На 1 квадратний міліметр слизової оболонки людського шлунку доводиться близько 100 залоз, що виробляють травний сік. Вони розташовані впритул. Шлунковий сік людини містить 0,4% соляної кислоти (HCl). Час перебування змішаної їжі в шлунку дорослої людини приблизно 6 годин. Кожні 2 тижні наш шлунок повинен заново виробляти нову внутрішню оболонку, інакше він сам себе перетравить. В середньому людина проводить за їжею 5 років життя.

7. З моменту народження в людському мозку існує 14 мільярдів клітин. Після 25 років це число скорочується на 100 тисяч клітин за день. Мозок використовує одну чверть всього кисню, наявного в людському тілі, і на 80% складається з води. У людському мозку є утворення з наступними назвами: «водопровід», «дзьоб і коліно мозолистого тіла», «черв'як мозочка», «голівка хвостатого ядра», «вуздечка верхнього мозкового вітрила» і навіть «пальці ніг морського коника». Гіпофіз пов'язаний з мозком 100 тисячами нервових волокон. Нервові імпульси в людському тілі переміщуються зі швидкістю приблизно 90 метрів за секунду.

8. Загальна вага бактерій, що живуть в організмі людини, складає 2 кілограми, з них близько половини міститься в кишечнику. Чисельність клітин цих бактерій на порядок перевершує чисельність клітин людського організму. У роті людини близько 40 000 бактерій. На тілі однієї людини живе більше живих організмів, ніж людей на Землі. Людське тіло складається з 10 трильйонів клітин, але клітин бактерій в нашому тілі в 10 разів більше. Більшість бактерій, що мешкають в людському організмі, доброзичливі - вони не завдають ніякої шкоди, а без деяких нормальне людське життя було б неможливе.

9. У тілі людини налічується 100-160 мільярдів капілярів. Якби можна було витягнути їх в одну лінію, то її довжина становила б 60-80 тисяч кілометрів - це в два рази більше довжини земного екватора. Загальна довжина всіх судин близько 100 тисяч кілометрів. Великі артерії людини можуть витримувати тиск в 20 атмосфер.

10. Найважчий орган людини - шкіра. У дорослої людини вона важить 2,7 кг. Поверхня шкіри в середньому становить близько 2 квадратних метрів. Загальна кількість терморецепторів у шкірі людини близько 280 тисяч, з них тільки 30 тисяч теплових, решта - рецептори холоду. На 1 квадратному сантиметрі шкіри знаходиться 100 больових точок, а всього їх на поверхні близько мільйона. Найменша кількість больових рецепторів - в області щоки. Навіть ненароджені діти мають свої унікальні відбитки пальців, вони з'являються у дитини ще на 3 місяці внутрішньоутробного розвитку. Окрім відбитків пальців, унікальний також відбиток язика кожної людини. За час життя шкіра людини змінюється приблизно 1000 разів.

11. Загальна кількість м'язів людини - понад 600. Найменший м'яз в людському тілі знаходиться в середньому вусі. Його функцією є підтримка однієї з крихітних кісток всередині вуха, яка називається стремено, розмір цього м'яза 1 міліметр. Обличчя людини складається з 10 різних груп м'язів. Для того, щоб посміхнутися, потрібна взаємодія 17 м'язів, а для того, щоб насупитися - 43. Людський язик - це єдиний мускул, який кріпиться тільки з одного боку. Найсильнішим м'язом людського тіла є жувальний м'яз, завдяки якому ми маємо можливість пережовувати їжу. Щелепні м'язи людини розвивають зусилля в 72 кг.

12. Найтвердіша частина людини - це зубна емаль. За твердістю її можна порівняти з кварцом. Але зуби, на жаль, - це єдина частина людини, яка позбавлена ​​здатності до самовідновлення.

13. Всупереч традиційної думки, у людини більше п'яти органів чуття. Основні органи чуття, які всім відомі - зір, слух, смак, нюх і дотик. До цих п'яти ще додають шосте чуття - інтуїцію, тобто здатність передбачати ту чи іншу ситуацію. Окрім цих чуттів, які має людина, розрізняють:

Термоцепцію - здатність відчувати тепло або його відсутність. Це додаткове чуття забезпечується сенсорами тепла в нашій шкірі.

Ноціцепцію - здатність відчувати біль шкірою або органами тіла.

Пропріоцепцію - тобто усвідомлення тіла. Це чуття дозволяє нам знати, де знаходяться наші частини тіла, навіть якщо їх не видно, чи ми їх не відчуваємо.

Еквібріоцепцію - чуття рівноваги, за яку відповідають порожнини з рідиною, розташовані в нашому внутрішньому вусі.

Виділяють ще такі внутрішні чуття людини як здатність відчувати голод, спрагу, втому, час і т.д.

14. Вухо здорової людини здатне сприймати звуки, при яких амплітуда коливань повітря у барабанній перетинці менше діаметра атома. Вухо перетворює звуки в електричні імпульси, які потім надходять в мозок. Там ця інформація обробляється, завдяки чому ми можемо впізнавати людей за тембром їхнього голосу, а також визначити джерело звуку. У внутрішньому вусі близько 25 000 клітин, які реагують на звук. Діапазон частот, що сприймаються слухом, знаходиться між 16 і 20000 герц. Всього людина розрізняє 3-4 тисячі звуків різної висоти. Ми усвідомлюємо звук через 35-175 мілісекунди після того, як він дійшов до вуха. Вуха потрібні людині і тваринам не тільки для того, щоб чути. У внутрішньому вусі також знаходиться орган, який відповідає за рівновагу тіла.

15. У людському тілі немає ділянок, де б не було білків. У крові і в м'язах білки складають 1/5 від їх загальної маси, в мозку 1/12. Навіть у зубній емалі 1/100 білків. У різних органах білки складають 45-85% сухої речовини. Половина всіх білків нашого тіла замінюється протягом 180 днів, а білки печінки за 17 -20 днів.

16. Людська волосина у 5000 разів товща за стінку мильної бульбашки, в 5 разів товща за капіляр, в 12 разів товща за стінки альвеол і в 20 разів - павутиння. Але вона настільки міцна, що може витримати трикілограмовий вантаж. Людська волосина живе від 4 місяців до 4 років. Середня тривалість життя волосини - 18 місяців. Протягом дня жінки в середньому втрачають близько 70 волосин, а чоловіки - лише 40. Волосся на голові росте зі швидкістю приблизно 12,5 см в рік, а у чоловіків на бороді на 20% швидше. Довжина волосся на голові, яке відростає у людини протягом життя, близько 725 метрів. Середня кількість волосся на голові: у блондинів - 140 тисяч, у брюнетів - 102 тисячі, у шатенів - 109 тисяч, у рудоволосих - 88 тисяч. Загальна кількість волосся на тілі, окрім голови, близько 20 тисяч.

17. Людина не може засміятися, полоскотавши сама себе. Перешкоджає цьому мозочок, який відповідає за відчуття, що викликаються власними рухами, і посилає в інші ділянки мозку команди ігнорувати ці відчуття. Винятком з цього правила може бути лоскотання піднебіння. Відчуття лоскоту можна блокувати - потрібно лише покласти свої руки на руки того, хто лоскоче. Таким чином, ви здійснюєте ті ж рухи, що й той, хто лоскоче, змушуючи мозок думати, що до свого тіла торкаєтеся саме ви.

18. Людське тіло містить, в середньому, достатню кількість жиру, щоб зробити 7 шматків мила. Існує два типи жирових клітин - білі і бурі. Саме білі жирові клітини пов'язані з ожирінням і надмірною вагою, у той час як бурі активно допомагають організму компенсувати дефіцит енергії, спалюючи калорії. Вчені виявили, що фізичні вправи спричиняють виділення гормону ірізіна, який змушує білий жир ставати бурим, а також підвищує чутливість тіла до глюкози. За статистичними даними люди з невеликим надлишком ваги живуть довше за тих, хто має нормальну вагу.

19. Весь людський рід має ДНК, ідентичну на 99,9%. Людська ДНК містить близько 80 000 генів. Не вся ДНК в наших хромосомах походить від наших предків - наша ДНК включає гени як мінімум восьми ретровірусів. Ці вірусні гени зараз виконують важливі функції в розмноженні людини, хоча вони повністю чужорідні нашій генетичній спадщині. ДНК людської клітини вміщується в ядрі діаметром 0.005 мм. Але якщо повністю розвернути спіраль ДНК, то довжина складе майже два метри. Всі ДНК одного тіла, витягнуті в нитку, вишикувалися б на відстань, рівну 40-ка відстаням від Землі до Сонця.

20. Атоми, з яких складається людське тіло, ніколи не торкаються один одного. Чим ближче вони розташовуються, тим більше сила відштовхування між електричними зарядами їх компонентів. Незважаючи на величезну кількість атомів в нашому тілі, без цього порожнього місця навколо них людину можна було б стиснути в маленький об'єм - її можна було б вмістити в куб зі стороною в 1/500 сантиметри. Насправді, коли ви сидите на стільці, то не торкаєтеся його - ви знаходитеся на певній висоті над ним, підтримувані силою відштовхування атомів.
Переглядів: 4408 | Додав: AtoMM | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: